• Welkomstaanbieding voor iedereen
  • Tot 30% korting
  • Gratis bonuspillen
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00 Nederlandse telefoon: Internationale telefoon:

Penopauze: kenmerken en symptomen om te herkennen en wat is de oplossing?

Onder de loep - definitie, betekenis en verschijnselen van de mannelijke penopauze 

Wat is de betekenis van een Penopauze? Op Wikipedia kun je een definitie vinden die aangeeft dat dit ook wel andropauze genoemd wordt. Vanaf welke leeftijd hangt sterk af van persoon tot persoon, maar meestal startend wanneer de man 40 à 50 jaar heeft bereikt. Voor hem kenmerkt deze fase in zijn leven een stadium van wankele standvastigheid. Bij vrouwen noemen we dit overigens menopauze en loopt het net zo. 

De verschijnselen die zich voordoen zijn te wijten aan de lichamelijke aftakeling en een mentaal dieptepunt, soms zelfs een semi-depressie, waarbij de meesten hun levensloop in vraag beginnen stellen. Niet ongehoord is dat in deze periode flink wat echtparen scheiden.

Wat zijn kenmerkende symptomen van een penopauze bij mannen?

Veranderingen op seksueel vlak vormen in de meeste gevallen de duidelijkste symptomen. Wanneer je een orgasme beleeft, zal de hoeveelheid sperma die je uitstoot minder worden. Mannen die de leeftijd van 50 jaar en daarboven hebben bereikt, hebben een aanmerkelijk kleinere ejaculatie. Je voorvocht zal tevens verminderen of in sommige gevallen helemaal verdwijnen.

Bijkomende kenmerken liggen erin dat je minder krachtig zaad naar buiten spuit. De reden hiervoor is de krachtafname van je contracties tijdens het klaarkomen. Hierdoor zal er een eerder sijpelende stroom sperma naar buiten treden. Het kan ook voorkomen dat je niet meer zo snel een orgasme kunt krijgen, dat je langer moet wachten op je erectie en dat die slapper blijft dan daarvoor.

Andere symptomen van de mannenovergang:

Mogelijke behandeling tegen je penopauze – hoe blijf je koel bij opvliegers?

Wat te doen tegen deze kleine maar vervelende kwaaltjes? De andropauze kun je jammer genoeg niet tegengaan. Je kunt wèl een gezonde levensstijl aanhouden! Een behandeling bestaat slechts uit het bestrijden van de symptomen, namelijk het stabiliseren van je testosteron levels.

Hoelang duurt het? Het dalen van je testosteronniveau loopt geleidelijk en is verspreid over tientallen jaren. Niet alle mannen krijgen dit verschijnsel. Waarschijnlijk heeft slechts 12% van de mannen tussen 40 en 70 jaar er last van. Het lijkt dus erg op de vrouwelijke menopauze, maar toch zijn er enkele noemenswaardige verschillen. Bij vrouwen in de overgang voltrekt de hormonenvermindering van oestrogeen zich razendsnel, namelijk binnen 1 tot 2 jaar.

Help, ik heb geen zin in seks! Nu ben ik in de penopauze

Niet waar. Belangrijk om te weten is dat, hoewel je op bepaalde leeftijd als man kans maakt om in de mannenovergang te belanden, het verminderen van je testosteron ook andere oorzaken kan hebben. Als je elke dag liters cola en koffie drinkt, nooit buitenkomt om eens lekker te sporten, constant aan het nachtbraken bent en veel verzadigde vetten consumeert, dan loop je door je ongezonde levenswijze sowieso meer risico op een testosteronvermindering. En dan zijn er nog bepaalde ziektes zoals diabetes, depressie, kanker en COPD (vernauwing luchtwegen) die aan de grond kunnen liggen.

Een heuse testosteronvermindering kan dus best altijd worden vastgesteld aan de hand van een bloedonderzoek. Minder zin in seks is daarnaast altijd een voorwaarde voor diagnose, net zoals erectiestoornissen. Wist je trouwens dat topsporters en mannen die veel intensieve sport beoefenen een hogere risicofactor hebben?

Soorten medicijnen als oplossing voor verminderde klachten tijdens de penopauze

Een oplossing die je zou kunnen overwegen, is het nemen van medicijnen waardoor je hormonenspiegel terug meer in balans geraakt. Dit zal je gedrag beïnvloeden en resulteren in minder opflakkeringen wat betreft je humeur. Minder opvliegers dus!

Extra testosteron kun je jezelf toedienen in de vorm van:

  • Gel
  • Pleisters
  • Tabletten
  • Injecties

Het aanbod erectie bevorderende pillen dat ook werkt tegen de mannenovergang

Als je last krijgt van erectiele probleempjes, dan zijn er meer specifieke en doelgerichte pillen die soelaas kunnen bieden. Zoals altijd geldt natuurlijk: pas hiermee op. Er is helaas ook een groot gamma aan neppillen op de markt, dus doe je research vooraleer je deze stap zet. Deze drie vormen de hoofdmoot:

Het is aangeraden om zulke drastische maatregelen altijd eerst met je huisdokter te bespreken en pas na diagnose over te gaan op de desbetreffende behandeling.We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Door deze site te blijven bezoeken, stem je in met het gebruik van onze cookies.

Ik snap het